Саудитска Арабия планира да изкопае канал, който да превърне Катар

...
 Саудитска Арабия планира да изкопае канал, който да превърне Катар
Коментари Харесай

Саудитска Арабия планира канал, превръщащ Катар в остров

 Саудитска Арабия възнамерява да изкопае канал, който да трансформира Катар в остров.
Висш саудитски чиновник удостоверява проектите на Рияд да изкопае канал, разделящ Катар от континента, трансформирайки го в остров, твърди DW. Катар е дипломатически изолиран от съседите си повече от година, напомня медията. 

Съветник на саудитския принц Мохамед бин Салман потвърждава, че царството обмисля да изкопае канал около границата с Катарския полуостров, което ще го трансформира в остров, предава AFP.

" Чакам с неспокойствие детайлностите за осъществяването на плана за остров Салва - един популярен исторически план, който ще промени географията на района ", разгласява Сауд ал-Кахани в Twitter в петък.

Плановете за създаване на сходен канал се появиха за пръв път през април в новинарски уеб страница Sabq, който се смята за непосредствен до саудитското кралско семейство. Коментарът на ал-Кахани обаче може да се счете за най-ясния досега сигнал, че саудитският режим е сериозен във връзка с самодейността.

Твърди се, че истинският проект допуска каналът да се простира на към 60 километра по продължение на катарската граница и да бъде с ширина към 200 метра.

Очаква се цената на плана да доближи до 2,8 милиарда реала (750 милиона долара), а част от канала да приюти и оборудване за нуклеарни боклуци.

Други разбори, оповестени във вестник " Мека ", демонстрират, че пет неназовани строителни компании са били поканени да аплайват за плана, като спечелилият ще бъде разгласен през септември.

Проектът за канал на Саудитска Арабия бележи най-новата стресова точка сред двете богати на нефт страни. 

Саудитското кралство и неговите районни съдружници - Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет - прекъснаха дипломатическите си и търговски връзки с Катар през юни 2017, обвинявайки го, че поддържа близки връзки с Иран и поддържа разнообразни терористични групи.

Доха отхвърля обвиняванията и твърди, че протестът е опит да се наруши суверенитета на кралството.

След експлоадирането на разногласието предходната година Катар се сблъска със затварянето на единствената си сухоземна граница, а жителите на Катар бяха изгонени от бойкотиращите я страни.

Държавна самолетна компания Qatar Airways също получи неразрешена да лети над въздушните пространства на съседите си. 

Усилията за медиация от Съединени американски щати и Кувейт до момента не съумяха да разрешат дипломатическия спор.

Други сходни вести четете в уеб страницата на Bloomberg TV Bulgaria
По публикацията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Виктория Тошкова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР